Információk

 

 

 

 

 

 

 

A táborokról

A balatonberényi Piarista Vitorlástáborokba évről évre várjuk a vitorlázni vágyó piarista diákokat. A táborba 7-11. évfolyamos diákok jelentkezhetnek, ezen a honlapon minden, a jelentkezéshez szükséges tudnivaló megtalálható.

Minden turnus 7 napig tart, vasárnaptól szombatig. A táborban lehetőség nyílik megismerkedni a vízi sportélettel, vitorlázással, kiváló szünidei sportolási lehetőség és egyben közösségi élmény is más piarista diákokkal találkozva. A tábor szakmai célja hogy a résztvevő diákok önállóan tudjanak kétszemélyes kishajót (jolle-t) vezetni.


2024. február 15-én megnyílik a Piarista Vitorlástábor jelentkezési felülete.

A jelentkezés kizárólag a weboldalon keresztül, a regisztrált felhasználóknak lehetséges. Az adatvédelmi irányelveink szigorítása miatt 2024-ben minden jelentkezőnek szükséges újból regisztrálnia a felületen.

Kérünk minden érdeklődőt, hogy a gördülékenyebb jelentkezés érdekében gondosan tanulmányozza át az ezen az oldalon található információkat.

A táborba való jelentkezés folyamata 3 fő lépésből áll

 1. Regisztráció
 2. Egyéni jelentkezési lap kitöltése
 3. Turnusválasztás
Regisztráció - február 15-től
 • Érdemes már a regisztrációt is a vitorlázni vágyó gyereknek végeznie.
 • Persze véglegesítés előtt a szülő is nézze át…
 • A regisztrációkor olyan gondviselői és diák e-mail címet adjanak meg, amit rendszeresen ellenőriznek. A diák esetében ez célszerűen az iskolai e-mail címe lehet.

Egyéni jelentkezési lap kitöltése - február 15-től
 • A regisztrációt és a bejelentkezést követően van lehetőség az egyéni jelentkezési lap kitöltésére.
 • Az egyéni jelentkezési lapon minden esetben pontos és valódi adatokat adjanak meg.
 • A jelentkezési lapot mindig ellenőrizzék, mielőtt jóváhagyásra elküldik.
 • Ha valakinek segítségre van szüksége (pl. lakcíme megváltozott), akkor ezt e-mail-en kell kérnie a help@vitorlazas.piarista.hu címen.
 • Az egyéni jelentkezési lapon van lehetőség támogatás felajánlására vagy kérésére. Korábbi években a felajánlott támogatásoknak köszönhetően tudtuk támogatni a rászoruló diákokat, kérjük, ha tehetik segítsék felajánlásaikkal, hogy minél több diák eljuthasson a táborainkba.
 • Az elküldött egyéni jelentkezési lapokat ellenőrzést követően hagyjuk jóvá. Az ellenőrzés 48 órát is igénybe vehet, az egyéni jelentkezési lap kitöltését semmiképp se hagyják az utolsó pillanatokra. A hibásan kitöltött egyéni jelentkezési lapokat nem tudjuk elfogadni, emailben küldünk visszajelzést, így a jelentkező diáknak lehetősége van azt javítani és újra elküldeni.
 • Figyelem! Az egyéni jelentkezési lapok elfogasása a turnusválasztás előtti 48 órában szünetel, az ebben az időben leadott jelentkezési lapokat csak az első turnusválasztás után áll módunkban elfogadni.

Turnusválasztás - március 09. 10:00-tól
 • A turnusokra a felület megnyitása után jelentkezési sorrendben lehet bekerülni. A rendszer csak azoknak biztosítja a turnusválasztási lehetőséget, aki érvényes, elfogadott egyéni adatlappal rendelkeznek.
 • Az egyéni jelentkezési lap jóváhagyását követően lehetőség nyílik egyéni vagy csoportos turnusválasztásra is.
 • Ha a diákok együtt szeretnének jelentkezni valamelyik táborba, akkor a turnusválasztás csoportokat hozhatnak létre és azon keresztül együtt jelentkezhetnek a kiválasztott táborokba.
 • Felhívjuk figyelmüket, hogy a nagy érdeklődés miatt egyes turnusok a jelentkezés megnyitását követően nagyon hamar megtelhetnek.

Póló méret
A tábor folyamán minden táborozó kap egy tábori vitorláspólót. Évente új póló kerül kiadásra, tehát minden évben, már csak ezért is érdemes ellátogatni a Piarista Vitorlástáborokba:)
A következő méretekből lehet választani, férfi és női szabásban: S, M, L, XL, XXL, 3XL. (Más formátumot ne adjunk meg!)

Úszástudás igazolása
Az egyéni jelentkezési lapon fel kell tölteni az úszástudás igazolásáról szóló nyilatkozatot. Ehhez a művelethez ezt a nyomtatványt kell használni. A pdf fájlt le lehet tölteni és ki lehet nyomtatni, ezt követően ki kell tölteni és digitalizálva visszatölteni. Csak pdf fájlt fogad el a rendszer.


2024-ben a Piarista Vitorlástábor részvételi díja 80.000,- forint/hét lesz, melyet három részletben lehet befizetni, a következő határidőkkel:

 1. április 10-ig 25.000 Ft első részlet (csak azoknak, akik már bejutottak a turnusra)
 2. május 10-ig 25.000 Ft második részlet
 3. június 10-ig 30.000 Ft harmadik részlet


A tábor díját a kezdetben hirdetett 75.000 forint össszegről egy váratlan árváltozás miatt kényszerültünk 80.000 forintra emelni.

Természetesen minden résztvevő továbbra is kérhet támogatást a jelentkezéskor. A korábbi években is a felajánlott támogatásokból tudtuk segíteni a támogatást kérő családokat, szeretnénk, ha anyagi okok miatt senki sem maradna le a táborozásról. A jelentkezési lapon 10.000,- vagy 15.000,- forint támogatást lehet kérni, ha pedig az osztályfőnök tesz javaslatot a támogatásra, akkor 25.000,- forint támogatásban részesítjük a jelentkező diákot. Az elbírált támogatásról és a pontos tábordíjról emailben adunk tájékoztatást áprilisban. A támogatás összege minden esetben a második és/vagy harmadik részletből kerül levonásra.

Figyelem! Változás történt a fizetés menetében. Kérjük az alábbiak szerint járjanak el!

Első részlet


Az első részlet, 25.000,- azaz huszonötezer forint/főt az egyesületünk számára kérjük utalni.

Piarista Vitorlázó Egyesület
1052 Budapest, Piarista köz 1.
Adószám: 18071250-1-42
Bankszámlaszám: 10700347-69707085-51100005 (CIB Bank)

Az átutalás megjegyzés rovatába 2 információt kell feltüntetni:
 1. a diák TAJ száma
 2. a fizetett részlet sorszáma (itt: _1)

 3. A 9 jegyű TAJ szám után alulvonással ( _ ) kérjük az egyjegyű részlet sorszámát írni.

Tehát pl. így kell kinéznie az átutalási megjegyzésnek: 444555666_1

(Alulvonást Windows és Mac rendszeren is a Shift kötőjel billentyűkombinációval lehet gépelni.)

Második részlet


A második részletet, 25.000 forintot ugyanerre a számlára kérjük utalni.

Piarista Vitorlázó Egyesület
1052 Budapest, Piarista köz 1.
Adószám: 18071250-1-42
Bankszámlaszám: 10700347-69707085-51100005 (CIB Bank)

Az átutalás megjegyzés rovatába 2 információt kell feltüntetni:
 1. a diák TAJ száma
 2. a fizetett részlet sorszáma (itt: _2)

 3. A 9 jegyű TAJ szám után alulvonással ( _ ) kérjük az egyjegyű részlet sorszámát írni.

Tehát pl. így kell kinéznie az átutalási megjegyzésnek: 444555666_2

(Alulvonást Windows és Mac rendszeren is a Shift kötőjel billentyűkombinációval lehet gépelni.)


Harmadik részlet


A harmadik részletet, 30.000 forintot már egy másik számlára kérjük utalni.

Számlatulajdonos: Csécsei István Tamás
Bankszámlaszám: 11773353-04632254
IBAN számlaszám: HU77 1177 3353 0463 2254 0000 0000
BIC(SWIFT) kód: OTPVHUHB

Az átutalás megjegyzés rovatába 2 információt kell feltüntetni:
 1. a diák TAJ száma
 2. a fizetett részlet sorszáma (itt: _3)

 3. A 9 jegyű TAJ szám után alulvonással ( _ ) kérjük az egyjegyű részlet sorszámát írni.

Tehát pl. így kell kinéznie az átutalási megjegyzésnek: 444555666_3

(Alulvonást Windows és Mac rendszeren is a Shift kötőjel billentyűkombinációval lehet gépelni.)

Amennyiben a tábordíj befizetéséről igazolást szeretnének kérni, kérjük azt elérhetőségeinken jelezzék!


A következőkben összeszedtük nektek, hogy hogyan is épül fel egy Piarista Vitorlástábor, mivel töltjük a hetet, milyen programok és kalandok várnak rátok, milyen felszerelést érdemes magatokkal hoznotok, illetve, hogy mikor és hogyan tudtok lejutni a táborba, Balatonberény csendes utcácskáinak egyikére.

Az alapvető manőverek elsajátításához és a vitorlázóérzék (egyensúly, lendület megtapasztalása) kifejlesztéséhez a legalkalmasabb hajótípust, a Laser Pico típusú jollét választottuk, amellyel már 14 éves kortól bárki biztonságosan, nyugodtan és jó hangulatban tanulhat meg vitorlázni. Természetesen a tapasztaltabbak más típusú, technikásabb hajókat is kipróbálhatnak, például Laser, Kalóz, Laser Vago és még sorolhatnánk. Ha érdekel, hogy pontosan milyen hajók vannak a táborban, nézz rá insta oldalunkra is:)

A tábor két nagy részre bontható, az elméleti és a gyakorlati részre. Természetesen a gyakorlati rész nagyobb részét tölti ki a napoknak.

Elméleti ismeretek:
 • Hajózási földrajz, vízrajzi alapismeretek
 • Meteorológiai alapismeretek
 • Hajóelmélet, hajók szerkezete, felszerelése
 • Hajóvezetéstan
 • Vízi közlekedési ismeretek
 • Vitorlázás elmélet
 • Kitérési szabályok
Gyakorlati ismeretek:
 • Kötelek és csomók
 • Vitorláshajó fel- és leszerelése
 • Vitorlázási irányok
 • Vitorlák beállítása
 • Elindulás
 • Nyílt vízi manőverek
 • Vízből mentés, baleset megelőzés
 • Kikötés

Étkezés
A szakmai fejlődés mellett nagy hangsúlyt fordítunk a testi és lelki jólétre is. Ennek köszönhetően naponta háromszor étkezünk, reggelire hideg ételt, szendvicset, illetve meglepetés péksütit, ebédre és vacsorára pedig meleg ételt.

A táborban való részvételhez vitorlás előismeret nem szükséges, nálunk akkor is megtanulhatsz vitorlázni, ha eddig még csak a partról láttál hajót! Azonban nagyon fontos, hogy biztos úszástudásod legyen, hiszen a Balaton mégiscsak Magyarország legnagyobb tava, egyesek szerint maga a magyar tenger. A táborban a vitorlázás elsajátítására a sportegyesületekben kialakult gyakorlatot követjük gyakorlott oktatók vezetésével és szigorú biztonsági előírások megtartása mellett. A tábor elején bólyákkal jelölt pályán sajátítjuk az alapvető manővereket, azonban a tábor vége felé a pályát otthagyva nagyobb túrákra szoktunk indulni. Például a Zala torkolathoz. Tudjátok miért különleges ez a torkolat? Ha nem gyertek el, és megtudhatjátok. Ha tudjátok, akkor is gyertek, lesz még mit felfedezni!

Sportöltözet, sportcipő/vászon tornacipő/ ajánlott 2-2 váltás, mert el is ázhatnak, tréningruha és meleg felső, 2 váltás fürdőruha, strandpapucs, világos színű pólók, fehérnemű, zokni, napvédő eszközök /magas fényvédő faktorú naptej, napszemüveg zsinórral, világos, napellenzős sapka/; továbbá a megfelelő "előnapozás" is ajánlott, tisztálkodó felszerelés, hálózsák.

Fel kell készülni a leégésre és a napszúrásra is, mert a hajózás különösen is veszélyeztetett tevékenység. Az erős napsütés ellen a legjobb védekezés az egész testet fedő könnyű, világos színű levegős öltözet a hosszú ujjú ing, póló, sapka. Szükséges a magas faktorszámú, lehetőleg gyógyszertárban vásárolt, fényvédő krém. Leégésre hajlamosak feltétlen hozzanak magukkal hidratáló krémet is. A napszúrás kezelésére rendszerint Aszpirint ajánlanak a gyógyszerészek. Napszemüveg hasznos segédeszköz. A szemüvegeseknek (optikai/nap) fontos a szemüvegrögzítő vagy szemüvegzsinór. Készüljünk sok szúnyogra! (Maximum nem lesz.)

A nyári időszaknak megfelelően az utazások alapvetően szabadon és egyénileg szervezendők. Utazáshoz ajánljuk a MÁV szolgáltatását, Balatonberény vonatállomás a Piarista üdülőtől 5 perc kényelmes sétára található.

Érkezés: vasárnap 18:00-20:00
Távozás: szombat 8:00-10:00


A szervezők felhívják minden résztvevő (és a szülők) figyelmét, hogy a vitorlázás veszélyes szabadidős elfoglaltság. Minden résztvevő a saját felelősségére vesz részt a táborban. A szervezőket az esetlegesen okozott, vagy elszenvedett sérülésért, személyi, vagy vagyoni kárért felelősség nem terheli és velük szemben kártérítési igénnyel fellépni nem lehet. A szervezőket az új koronavírus (COVID-19) okozta járványból fakadó, esetlegesen okozott, vagy elszenvedett sérülésért, személyi, vagy vagyoni kárért felelősség nem terheli és velük szemben kártérítési igénnyel fellépni nem lehet.

Piarista Vitorlázó Egyesület
Az egyesület székhelye: 1052 Budapest, Piarista köz 1.
Az üdülő címe és az egyesület telephelye: 8649 Balatonberény, Petőfi utca 27.
nyilvántartási szám: 01-02-0006176
adószám: 18071250-1-42
bankszámlaszám: 10700347-69707085-51100005 (CIB Bank)
web: vitorlazas.piarista.hu
facebook.com/PiaristaVitorlastabor
instagram.com/piarista_vitorlastabor?igshid=ZDdkNTZiNTM=
e-mail: hello@vitorlazas.piarista.hu

Az üdülő adminisztrátora:
Nyitrai Hajnalka (Piarista Tartományfőnökség)
e-mail: balatonbereny@piarista.hu

Hírlevél

Kérjük, hogy akik szeretnének 2024-ben is jelentkezni valamelyik Piarista Vitorlástáborba iratkozzanak fel a HÍRLEVELÜNKRE!
Feliratkozás módja az, hogy arról az e-mail címről, amelyikre szeretné kapni az információkat, egy e-mail-t kell küldeni erre a címre: piarista-vitorlastabor+subscribe@googlegroups.com
Nem kell semmit sem írni a levélbe, nem szükséges az sem, hogy a levélnek "tárgya" legyen. Miután elküldték az e-mail-t, a rendszer a feliratkozás megerősítése miatt egy válasz e-mail-t fog küldeni. A leírás szerint meg kell erősíteni a feliratkozást (vagy egy újabb e-mail küldésével, vagy kattintással). Ez a HÍRLEVÉL évente max. 10-15 db levéllel terheli meg az Ön postaládáját. Az itt elküldött információkat a FB oldalunkon és a weboldalunkon is közzé fogjuk tenni. Erről a HÍRLEVÉLRŐL bármikor le fog tudni iratkozni, ha már nem szeretne tőlünk leveleket kapni.

Facebook

Instagram


Egy kis kedvcsináló