Piarista

VITORLÁSTÁBOR

Kezdőlap - Tábor - Üdülő - Beszámolók - Képek - Jelentkezés - Visszajelzés - Kapcsolatok


A piarista középiskolás korú diákok számára idén is, a Balaton Ny-i részén található balatonberényi (Petőfi utca 27.) piarista üdülőben, vasárnaptól szombatig tartó, vitorlás táborozási lehetőséget hirdetünk meg. A tábort a vízi élettel, vitorlázással megismerkedni vágyó, 7-8-9-10. évfolyamos diákok számára szervezzük. A tábor alapvetően sporttábor, amely tartalmas szünidei sportolási lehetőségek sorát teszi lehetővé. A tábor célja, hogy a résztvevő diákok mérsékelt szélerősség mellett önállóan tudjanak kétszemélyes kishajót (jolle) vezetni.

 

Az alapvető manőverek elsajátításához és a vitorlázóérzék (egyensúly, lendület megtapasztalása) kifejlesztéséhez a legalkalmasabb hajótípust, a Laser Pico típusú jollét választottuk, amellyel már 14 éves kortól bárki biztonságosan, nyugodtan és jó hangulatban tanulhat meg vitorlázni.

Elméleti ismeretek:

 1. Hajózási földrajz, vízrajzi alapismeretek
 2. Meteorológiai alapismeretek
 3. Hajóelmélet, hajók szerkezete, felszerelése
 4. Hajóvezetéstan
 5. Vízi közlekedési ismeretek
 6. Vitorlázás elmélet
 7. Kitérési szabályok

Gyakorlati ismeretek:

 1. Kötelek és csomók
 2. Vitorláshajó fel- és leszerelése
 3. Vitorlázási irányok
 4. Vitorlák beállítása
 5. Elindulás
 6. Nyíltvízi manőverek
 7. Vízből mentés, baleset megelőzés
 8. Kikötés

 

Étkezés: naponta háromszor (két hideg és egy meleg étkezés)

 

Vitorlás előélet nem szükséges, de igazolt úszni tudás igen. A táborban a vitorlázás elsajátítására a sportegyesületekben kialakult gyakorlatot követjük gyakorlott oktatók vezetésével és szigorú biztonsági előírások megtartása mellett.

A fürge, sportos jollékkal - kísérő motoros hajó felügyelete mellett - lehet edzéseket, tanfolyamokat tartani, de kisebb túrák megtételére is alkalmasak.

 

Utazás

A nyári időszaknak megfelelően az utazások alapvetően szabadon és egyénileg szervezendők. Az egyénileg érkezőket vasárnaponként 18,00-tól fogadjuk a tábor helyszínén (Balatonberény, Petőfi utca 27.) és szombatonként 8,00-tól lehet elhagyni a tábort.

 

Ajánlott felszerelés

sportöltözet, sportcipő/vászon tornacipő/ ajánlott 2-2 váltás, mert el is ázhatnak, víz vagy szélálló ruha /anorák/, tréningruha és meleg felső, 2 váltás fürdőruha, strandpapucs, világos színű pólók, fehérnemű, zokni, napvédő eszközök /magas fényvédő faktorú naptej, napszemüveg zsinórral, világos, napellenzős sapka/; továbbá a megfelelő "előnapozás" is ajánlott, tisztálkodó felszerelés, hálózsák

 

Fel kell készülni a leégésre és a napszúrásra is, mert a hajózás különösen is veszélyeztetett tevékenység. Az erős napsütés ellen a legjobb védekezés az egész testet fedő könnyű, világos színű levegős öltözet a hosszú ujjú ing, póló, sapka. Szükséges a magas faktorszámú, lehetőleg gyógyszertárban vásárolt, fényvédő krém. Leégésre hajlamosak feltétlen hozzanak magukkal hidratáló krémet is. A napszúrás kezelésére rendszerint Aszpirint ajánlanak a gyógyszerészek. Napszemüveg hasznos segédeszköz. A szemüvegeseknek (optikai/nap) fontos a szemüvegrögzítő vagy szemüvegzsinór. Készüljünk sok szúnyogra! (Maximum nem lesz.)

 

Felelősségvállalási nyilatkozat

A szervezők felhívják minden résztvevő (és a szülők) figyelmét, hogy a vitorlázás veszélyes szabadidős elfoglaltság. Minden résztvevő a saját felelősségére vesz részt a táborban. A szervezőket az esetlegesen okozott, vagy elszenvedett sérülésért, személyi, vagy vagyoni kárért felelősség nem terheli és velük szemben kártérítési igénnyel fellépni nem lehet.

 

 

Kezdőlap - Tábor - Üdülő - Beszámolók - Képek - Jelentkezés - Visszajelzés - Kapcsolatok